miércoles, 21 de marzo de 2012

El Vino Italiano Ocupa hoy el 22% del Mercado Mundial


EL VINO ITALIANO OCUPA HOY EL 22% DEL MERCADO MUNDIAL

Italia tiene ahora casi una cuarta parte del mercado mundial del vino, de acuerdo con las estadísticas más recientes.

ITALIAN WINE NOW 22% OF GLOBAL MARKET

After a record-breaking export year, Italy now has nearly a quarter of the global wine market, according to the latest statistics. National statistics agency ISTAT reported exports of Italian wine rose by 12% to more than €4.4bn.

Exports by volume were also up, by 9%, to 24m hectolitres, giving Italy a 22% share of the global wine market, the agency said. The US was the most significant export market in value terms, followed by Germany and the UK, while Germany was the leading importer of Italian wine by volume. Prosecco led the charge with a surge in shipments of more than 17% to the US, ISTAT added.

Giovanni Mantovani, director general of Veronafiere, which organises the annual Vinitaly trade fair, said there had been `a growth of professionalism' among Italian producers of all sizes.

`So, alongside great names, it is now easier to find small producers who are appreciated in restaurants and wine bars around the world,' Mantovani added. `Everyone finds their own channel or market niche based on their potential.'

Italy outstripped France to become the world's biggest wine producer in 2010 (the last year for which figures are available) bottling nearly 5bn litres of wine.

More than 4,200 producers are due to exhibit their wines at Vinitaly, which is held on 25-28 March in Verona.

Fuente: Decanter

LOS VINOS ITALIANOS

Italia es el mayor productor y exportador de vino del mundo. En general los mejores vinos proceden del norte de Italia, aunque también existen vinos de calidad en el sur del país. Las regiones vinícolas más importantes son:

- Lacio: los vinos Castelli Romani se encuentran entre los mejores del país y son secos y blancos.
- Lombardía: especialmente apreciados son los vinos Valtellina, Grumello, Francia e Inferno, y el rosado Chiaretto.
- Piamonte: de esta zona proceden los mejores vinos tintos de Italia, el Barolo y el Barbaresco, así como el vino espumoso dulce Asti Spumanti. Por otro lado, la ciudad de Turín es el centro de la elaboración del vermut.
- Sicilia: esta isla es la región que más vinos exporta de Italia (25%). Especialmente apreciado es el vino blanco Marsala, aunque no es muy abundante.
- Toscana: en esta zona caben destacar dos tipos de vino: el Cianti (del que existen un gran número de variedades), y el Brunillo de Montalcino ( un vino fuerte que envejece durante medio siglo).

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